Ciastka maślane z polewą czekoladową – przepis, który pokochasz!

Ciastka maślane to smak dzieciństwa. Są delikatne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, dlatego będą idealnym pomysłem na deser, na przykład gdy w Twoim domu zjawią się niespodziewani goście. Znakomicie smakują podane do kawy lub ciepłego mleka. Jak zrobić wyśmienite ciasteczka maślane, które pokochają Twoi bliscy? Oto sprawdzony przepis!

Jak zrobić ciastka maślane?

Ciastka maślane wprost rozpływają się w ustach, wszystko za sprawą odpowiednio dobranych składników. W tym przepisie wykorzystamy:

  • 350 g mąki pszennej (typ 450)
  • 50 ml śmietanki
  • 60 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • Szczypta soli
  • Olejek waniliowy

Warto pamiętać, aby do przygotowania ciasteczek wykorzystać prawdziwe, dobrej jakości masło (nie margarynę do pieczenia). W pierwszej kolejności ucieramy na jednolitą masę masło, żółtka i cukier. Następnie dodajemy słodką śmietankę i kilka kropel olejku waniliowego. Do powstałej masy wsypujemy mąkę z solą i dobrze zagniatamy. Ciasto należy wstawić do lodówki na około 60 minut – przy dużej zmianie temperatury w piekarniku składniki szybko się zetną, a ciastka wyjdą idealnie kruche. Istnieje również szybszy sposób na przygotowanie ciasta. Wszystkie składniki można szybko zagnieść bez miksowania, jednak należy pamiętać żeby wcześniej dobrze schłodzić masło w lodówce.

Schłodzone ciasto powinno się rozwałkować na grubość około pół centymetra, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasteczka mogą przybrać dowolny kształt, wszystko zależy od tego, jakich foremek użyjemy. Przed pieczeniem warto posmarować ciasteczka roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy około 10-15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.

Aksamitna polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa powinna być idealnie gładka, delikatna w smaku i błyszcząca. Aby uzyskać taki efekt, należy połamać tabliczkę gorzkiej czekolady na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy do niej łyżkę miękkiego masła i mieszamy. Wlewamy słodką śmietankę i ponownie  mieszamy do uzyskania gładkiej czekoladowy masy. Gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here