Noworodek to dziecko w wieku do czterech tygodni od urodzenia. Pierwszy okres zaraz po narodzinach dziecka do ukończenia przez niego 28 dni nazywany jest okresem noworodkowym. Jest to wyjątkowy czas, w którym następuje pełne przystosowanie i adaptacja dziecka do zmienionych po urodzeniu warunków. U maluszków urodzonych zbyt wcześnie okres ten może się wydłużyć. Jeśli dziecko wykazuje pewne niepokojące rodziców objawy, należy udać się z nim do lekarza neonatologa, który specjalizuje się w diagnozowaniu i leczeniu noworodków. Narodzonemu dziecku nie podaje się zwykle nic więcej oprócz mleka matki, ponieważ zawiera ono wszystkie niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju noworodka składniki. Na pokarm kobiecy składa się chroniąca jelita przed bakteriami laktoza, tłuszcze nienasycone korzystne dla struktur mózgu, różnorodne białka, sole mineralne, witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach. Ponadto, mleko matki zawiera cholesterol chroniący od najmłodszych lat przed miażdżycą, aminokwasy kluczowe do właściwego rozwoju całego systemu nerwowego, enzymy trawienne i szereg innych, bardzo ważnych dla zdrowia, substancji. Noworodek karmiony mlekiem matki ma lepiej rozbudowaną odporność, szybciej zwalcza infekcje i niektóre choroby, takie jak alergia, anemia czy cukrzyca. Mleko opóźnia także rozwój komórek nowotworowych u dziecka i i ułatwia przyswajanie niektórych składników. Czasem jednak zdarza się, że lekarz zaleca dopajanie dziecka poprzez podawanie glukozy. W jakim celu? I oczywiście ile glukozy dla noworodka będzie odpowiednie? Glukoza to biały, drobnokrystaliczny cukier z grupy aldoheksoz, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.Jego struktura charakteryzuje się pojedynczą cząsteczką, łatwo przyswajalną w układzie pokarmowym. Taki roztwór ma słodki smak i pełni funkcję podstawowego związku energetycznego dla większości żywych organizmów. Pierwszym wyjaśnieniem jest fakt, który mówi, że jeśli dziecko niezbyt chętnie wypija pokarm matki, należy uzupełniać jego płyny, tak by się nie odwodnił. Niestety, noworodki nie lubią zwykle pić wody, ponieważ nie ma ona smaku ani zachęcającego zapachu. Glukoza może tutaj stanowić dodatek słodzący, który już po pierwszym łyku zachęci dzieci do dalszego picia i nawadniania się. W szpitalach zaraz po urodzeniu praktykuje się także podawanie glukozy dzieciom nieco rozdrażnionym i płaczliwym. Cukier dobrze wpływa na funkcjonowanie komórek mózgowych i całego układu nerwowego, stąd te zalecenia. Co więcej, glukoza może także wpływać na szybszą regenerację organizmu i walkę z drobnoustrojami podczas choroby, ponieważ oddziałuje na wiele procesów zachodzących na poziomie komórkowym. Jednakże pojawia się pytanie: ile glukozy dla noworodka będzie odpowiednie? Ile glukozy dla noworodka należy przeznaczyć do rozpuszczenia w szklance wody? Lekarze zalecają podawanie noworodkom roztworu złożonego z około jednej lub dwóch łyżeczek glukozy rozpuszczonych w 100 ml przegotowanej, ciepłej wody. Należy pamiętać także o prawidłowej technice karmienia i regularnym rytmie dostawiania dziecka do piersi.