Pyszny i prosty przepis na naleśniki

Naleśniki to danie, które lubi prawie każdy z nas, a w dodatku należy do jednego z prostszych przepisów na przekąskę, czy też pełnowartościowy obiad. Możemy przygotować je na wiele sposobów i udoskonalać przepisy, tworząc niepowtarzalne i wyjątkowe smaki.

Jak przygotować idealne ciasto na naleśniki w wersji słodkiej?

Ciasto naleśnikowe jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Będzie nam potrzebne 200 ml mleka, ½ szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, szczypta proszku do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Gotowe ciasto powinno mieć lekko gęstą konsystencję. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki z dwóch stron uważając, aby ich nie przypalić. Kiedy będą usmażone z obu stron smarujemy je ulubionym dodatkiem.

Jakie nadzienie do naleśników?

Naleśniki możemy przygotować z ulubioną domową konfiturą oraz owocami. Możemy również użyć twarogu i zmieszać go z cukrem waniliowym oraz bananem. Dodatkowo ze świeżych owoców można przygotować mus i polać nim naleśniki. Z kolei miłośnicy czekolady mogą przygotować, jako dodatek, czekoladową polewę. Wiele ciekawych przepisów na naleśniki w wersji słodkiej znajdziesz na najlepszewkuchni.pl.

Naleśniki nie tylko na słodko

Naleśniki możemy również przygotować w wersji wytrawnej. Sposób przygotowania ciasta jest podobny jak w wersji na słodko, pomijamy jedynie cukier oraz proszek do pieczenia. W zamian dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przepisy na ciasta naleśnikowe w różnej odsłonie możesz znaleźć między innymi na najlepszewkuchni.pl. Nadzienie do naleśników w wersji wytrawnej również możemy przygotować na wiele sposobów. Jednym z popularnych przepisów jest nadzienie szpinakowe. Aby je przygotować potrzebujemy podsmażyć cebulkę oraz czosnek na patelni. Po chwili dodajemy szpinak i doprawiamy. Na końcu szpinak mieszamy z białym serkiem i smarujemy naleśniki. Przygotowując naleśniki w takiej wersji możemy użyć mąki gryczanej, czy razowej, które odmienią smak klasycznego ciasta naleśnikowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here