Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe jest jednym z podstawowych wypieków domowych. Niemal każdy z nas potrafi przywołać je z pamięci — spieczona skórka i puszyste, delikatne wnętrze. Mimo tego, że jest ono tak powszechne, nie każdy wie jak je przygotować, by wyszło idealnie.

Tajemnice ciasta drożdżowego

Najważniejszym wyznacznikiem udanego ciasta drożdżowego jest jego puszystość. Ciasto musi odpowiednio wyrosnąć i nie opaść podczas pieczenia. Do puszystych wypieków, takich jak ciasto drożdżowe, najlepiej sprawdza się mąka tortowa, na przykład Mąka Basia Tortowa Extra. Efekt spulchnienia osiągamy dzięki użyciu drożdży, które wywołują proces fermentacji oraz użyciu odpowiedniej mąki, o wysokiej zawartości białka. Połączenie tych dwóch składników sprawia, że w naszym cieście wydziela się dwutlenek węgla, który powoduje wzrost jego objętości. Sukces gwarantuje obecność glutenu — właściwością tego białka roślinnego jest duża elastyczność i odporność na rozciąganie. Gluten blokuje odparowanie dwutlenku węgla, a tym samym opadanie ciasta.

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?

Przede wszystkim zadbajmy o to, aby wszystkie składniki były świeże oraz jak najlepszej jakości. Należy dobrać mąkę o jak najniższym typie przemiału — Mąka Basia oferuje między innymi typ 405. Drożdże należy podsypać cukrem, który umożliwi ich fermentację. Trzeba jednak pamiętać, że za duża ilość cukru może niekorzystnie wpłynąć na ten proces. Warto też  zdecydować się na użycie tłuszczu zwierzęcego jakim jest masło, ponieważ znacząco wpływa ono na smak i elastyczność ciasta. Jeśli chcemy upiec ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców, trzeba pamiętać, że od ich nadmiaru ciasto może pozostać niedopieczone. Ostatnim etapem przed pieczeniem jest wyrabianie. Faktem jest, że długie wyrabianie korzystnie działa na rozwój glutenu w cieście, a tym samym na osiągnięcie właściwej struktury. Jeśli, podczas wyrabiania, podsypiemy pod ciasto zbyt dużo mąki to stanie się twarde i zbite. Przed pieczeniem odstawiamy jeszcze ciasto do wyrośnięcia, kiedy to powinno podwoić swoją objętość. Samego pieczenia nie należy przedłużać, gdyż ciasto drożdżowe łatwo wysuszyć. Po upieczeniu przekładamy je na kratkę tak, aby mogło swobodnie odparować i nie pozostało mokre od spodu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here